رده بندی:
? خلاصه ای از نشست تخصصی :
” گذر از تهدید انگاری مهاجرت بسوی فرصت سازی از مهاجرت و مهاجران”
این نشست در قالب چهارمین کنفرانس حکمرانی و سیاستگذاری عمومی که توسط پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف و با همکاری رصدخانه مهاجرت ایران در تاریخ شنبه 18 بهمن بصورت آنلاین برگزار گردید. در ادامه چکیده ای از مهمترین مباحث این نشست را می خوانید:
✅نرخ رشد جمعیت مهاجران جهان از نرخ رشد جمعیت کره زمین پیشی میگیرد و با وجود کند شدن این روند به دلیل بحران کرونا، همچنان پیشبینیها مبنی بر ادامه این شیب صعودی است که در تخصصهایی نظیر حوزههای بهداشت و درمان شدت بگیرد. با این حال به نظر میرسد از میان سه دیدگاه بدبینانه، خوشبینانه و واقعبینانه، در حکمرانی کشور همواره با رویکردی بدبینانه و تهدیدانگاری به این موضوع نگریسته میشود.
✅ آمارهای سازمانهای جهانی و نهادهای داخلی چون بنیاد ملی نخبگان و رصدخانه مهاجرت ایران و بررسی وضعیت ایران در شاخصهای مهاجرت، جایگاه مناسبی را برای ایران در ربتهبندیها نشان نمیدهد. با این حال وضعیت مهاجرت و به خصوص مهاجرت معکوس و بازگشت نخبگان و سرمایهداران به کشور، با مانع بزرگ سیاستهای ضدمهاجرتی در ایران مواجه است. تهدیدانگاری و رویکرد امنیتی به مسئله مهاجرت افراد و خانوادهها در ترسیم جایگاهی به عنوان قدرت منطقهای و جهانی برای کشور خواستاریم، در تضاد هم قرار میگیرند.
✅جمع بندی و پیشنهادهای سیاستی:
درباره مسئله مهاجرت، با ادبیات «حل موضوع» نباید وارد بحث شد؛ بلکه نیازمند «تعریف مسئله و تبیین وضع موجود» هستیم. برای هر اقدامی باید 1. پذیرش وضع موجود و سپس 2. ایجاد یک نهاد متولی مشخص (با بسیج تمام دستگاههای کشور) و در نهایت 3. سیاستگذاریهای کلان در این حوزه صورت بگیرد.
✅برای سیاستنویسی و سیاستگذاری در این زمینه ابتدا بایستی به سوالاتی بنیادین پاسخ دهیم و تکلیف خود را با برخی موضوعات مشخص کنیم. به طور مثال 1. آیا واقعا خواستار مشارکت نخبگان در اداره امور کشور هستیم؟ 2. آیا قصد و سیاستی برای بازگرداندن سرمایههای فکری و مالی به کشور داریم؟ 3. آیا قصد جدی برای تحقق شایستهسالاری و شایستهگزینی در کشور داریم؟ با پرابلماتیزه کردن سوالاتی از این دست و تامل در آنها میتوانیم سیاستهای کلی را در این زمینه مشخص کنیم و در جهت آنها گام برداریم.
@spri1
@gppevent
@MideMin