? دکتر بهرام صلواتی، مدیر برنامه مهاجرت پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با ایسنا از تهیه و انتشار گزارش “نمایه مهاجرتی ایران” (Iran Migration Profile) در رصدخانه مهاجرت ایران خبر داد و گفت: نمایه مهاجرتی ایران چکیدهای از آخرین وضعیت شاخصهای کلیدی مهاجرتهای بینالمللی در قیاس با تراز جهان در حوزههای مختلف جا بهجایی دانشجویی، مهاجرت کاری، اقتصادی و مهاجرت اجباری (پناهجویی و اقلیمی) است.
? مدیر رصدخانه مهاجرت ایران، تاکید کرد: هدف از تهیه و انتشار چنین گزارشاتی با استانداردهای بینالمللی آن است که اولا زمینه سوء استفاده و یا سوء برداشت از اطلاعات آماری مربوط به حوزه مهاجرتهای بینالمللی به خصوص رتبه و جایگاه ایران در شاخصهای جابجایی تحصیلی و دانشجویی در داخل و خارج از کشور جلوگیری شود. ثانیا و از همه مهمتر اینکه با استفاده از داده و آمار موثق و شناخت وضعیت و جایگاه ایران در بازار بینالمللی مهاجرت، زمینه سیاستگذاری و برنامه هدفمند و هوشمندانه در این حوزه فراهم شود. در واقع ضرورت تهیه و انتشار “نمایه مهاجرتی ایران” این است که به طور منظم وضعیت ایران را در شاخصهای مختلف مهاجرتی بهویژه تبادلات دانشجویان و متخصصان ایرانی رصد کنیم تا بتوانیم واکنشهای درست و بجایی را با توجه به آخرین تحولات داشته باشیم.
? وی یادآور شد: به عنوان مثال، یکی از موارد حائز توجه در گزارش اخیر این است که سهم و تعداد دانشجویان و محققان ایرانی حاضر در کشور آمریکا رو به کاهش است که بخش عمدهای از این کاهش، ناشی از محدودیتهای ویزا و ورود این گروه به خاک آمریکا است. این کاهش حضور و یا ورود برای عرصه علم و فناوری کشور خیلی مفید نیست؛ چرا که ما همواره نیازمند تبادل و گردش نخبگانی با دنیا مخصوصاً با دانشگاهها و موسسات برتر علم و فناوری جهان هستیم تا همواره زمینه دسترسی به علم و فناوری روز دنیا و از همه مهمتر انتقال آن به داخل کشور فراهم باشد.
? صلواتی با بیان اینکه سیاست چرخش نخبگانی، امری که در کشور تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته، باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، خاطر نشان کرد: در واقع پس از گذشت سالها و دهههای متمادی که نگاه و رویکرد ما به مهاجرت و اثرات آن صرفاً منفی و خسرانی بوده است، زمان آن رسیده است که ما یک چرخش راهبردی از این نگاه صرفاً منفی و تهدیدآمیز به مهاجرت به رویکرد واقع بینانه با در نظر گرفتن جنبههای مثبت و مفید مهاجرتهای بینالمللی به خصوص در دوران تحریم داشته باشیم.
? وی یادآور شد: در حال حاضر کشورهایی مثل آمریکا در تلاش هستند با اعمال انواع محدودیتهای اقتصادی و سیاسی و حتی جلوگیری از ورود متخصصان و دانشجویان، از آگاهی و دسترسی ما به آخرین علم و فناوری روز دنیا جلوگیری کنند که این موضوع نیازمند اتخاذ یک راهبرد هوشمندانه و برنامه اجرایی سریع در کشور است؛ چرا که در صورت انفعال در این زمینه بهزودی اثرات زیانبار آن را در اقتصاد و صنعت و دانشگاه خود مشاهده خواهیم کرد.
? صلواتی همچنین اضافه کرد: “سالنامه آماری مهاجرت ایران” (Iran Migration Outlook) که در پایان سال جاری شمسی منتشر خواهد شد، مجموعه کامل آمار مهاجرتهای بینالمللی ایران و جهان و همچنین نتایج پیمایشهای مهاجرتی که اخیراً در داخل کشور انجام شده است بههمراه تحلیلهای جامع کارشناسی جهت استفاده عموم کارشناسان و علاقهمندان این حوزه منتشر خواهد شد.
منتشر شده توسط ایسنا