مسلمانان و مهاجران در اسپانیا: اخبار جعلی چگونه اقلیت ها را به حاشیه می برد!
تهیه و تلخیص: رصدخانه مهاجرت ایران
افزایش مهاجرت در اسپانیا باعث افزایش اخبار جعلی اسلام هراسی شده است. اين اخبار به منظور نشان دادن چهرهاي مخدوش از مسلمانان و جوامع مسلمان در اینترنت پخش می شود. انتشار اين اخبار جعلی همزمان با افزایش چشمگیر مهاجرت اتفاق افتاده است. در سال 2019، اسپانیا رکورددار ورود 748،759 مهاجر به این کشور بود. کلمبیایی ها، مراکشی ها و ونزوئلایی ها سه ملیت بزرگ مهاجر در اسپانيا را تشکیل می دهند.
همزمان با افزايش مهاجرت جوانان عرب براي جست و جوي زندگي بهتر در اسپانيا، فيلمي با محتواي اسلام ستيزي منتشر شد در شبكه هاي اجتماعي كشور اسپانيا همچون توييتر، فيسبوك، واتساپ و تلگرام منتشر شد و جنجالهاي بسياري را در شبكه هاي اجتماعي اين كشور به پا كرد. خيلي زود مشخص شد كه منتشر كنندگان اين ويديو با سو استفاده از اين موقعيت و ترجمه اشتباه اين ويديو، قصد تبديل اين فيلم به ابزاري براي نفرت پراكني را داشتند.
این ویدئو یکی از مواردِ اخیر اخبار جعلی است که با هدف حمله به مهاجران عمدتا عرب و مسلمان در اسپانیا پخش شده است. اكثر اخبار جعلي در صدد آن هستند تا جامعه مسلمانان را به اموري چون خشونت و تروريسم پيوند رنند. در گذشته ادعاهاي دروغين، از جمله حركت 500 قايق مهاجران مسلمان به مقصد اسپانيا، مساجد قوانین مربوط به فاصله اجتماعی را برای برپایی نماز ناديده ميگيرند، جوامع مسلمان با اجبار گوشت خوک را از منوي غذايي مدارس حذف ميكنند کنند و مهاجران غیرقانونی عرب از سیستم رفاه ملی بهره مند می شوند، بر عليه مسلمانان منتشر شده بود.
دروغ درباره مهاجرت و مهاجران در تلاش است تا چهار ايده اصلي در مورد مهاجران و مسلمانان را تقويت كند. 1) مسلمانان خطرناك هستند 2) آنها از امتیازات رفاهی برخوردار هستند 3) آنها می خواهند فرهنگ خود را تحمیل کنند 4) و اینکه مموسات و نهادهاي اسپانيايي اجازه این کار را می دهند و با مسلمانان مماشات ميكنند.
انتشار اخبار جعلی همزمان با افزایش چشمگیر مهاجرت بوده است. در سال 2019، اسپانیا رکورددار ورود 748،759 مهاجر به این کشور بود. کلمبیایی ها ، مراکشی ها و ونزوئلایی ها سه ملیت بزرگ مهاجر را تشکیل می دهند.
سازمان مستقل بررسی واقعیت مالدیتا از سال 2017 تا 2020 ميلادي 321 مورد اخبار جعلی مربوط به مهاجرت و مذهب را شناسایی کرده است. از این تعداد، 168 مورد صرفا اخبار دروغين مربوط به مهاجرت، 129 مورد مستقیماً با مذهب مرتبط بودند و 70 درصد از آنها منحصراً اسلام را هدف قرار دادند. تعداد اخبار جعلی مرتبط با اقلیت های مذهبی از 25 درصد در سال 2017 به 29 درصد در سال 2018 و به 45 درصد در سال 2019 رسيده است و به طور مداوم افزایش یافته است. در سال های اخیر اسپانیا شاهد افزایش اسلام هراسی بوده است. بسياري از كارشنسان علت اين اسلام هراسي را حملات تروریستی سال 2017 در بارسلونا و کمبریلز ميدانند که منجر به کشته شدن 16 نفر شد. وزارت کشور اسپانيا با استناد به 103 مورد فاش کرد که موارد اسلام هراسی در اسپانیا بین سال های 2017 تا 2019 ميلادي 120 درصد افزایش یافته است.
پيش بيني ميشود كه موارد اسلام هراسي و نفرت پراكني نسبت به مسلمانان در اسپانيا بيشتر از آمار اعلام شه توسط دولت باشد زيرا داده ها در مورد اسلام هراسی متفاوت است و ارگان های دولتی و سازمان های غیر دولتی مستقل اغلب نتایج متفاوتی را گزارش ميكنند. براي مثال سازمان مستقل بنياد شهروندي عليه اسلام هراسي 546 مورد اسلام هراسی را در سال 2017 ثبت کرده است که بیش از پنج برابر موارد گزارش شده توسط دولت است.
يك فعال مصري- اسپانيايي معتقد است: ابعاد و اندازه مسئله به درستی در داده ها منعکس نمی شود زیرا آنها معمولاً بین اسلام هراسی، بیگانه ستیزی و نژادپرستی فرقی قائل نيستند و این راهی است که دولت می تواند ازز طريق آن داده هاي مربوط به اسلام ستيزي را محدود و پنهان كند.
پوشش نامناسب اين اخبار دروغين كل جامعه مسلمانان را با آسيب روبرو ميسازد. با گسترش اخبار دروغين عليه مسلمانان از طريق شبكه هاي اجتماعي و رسانه ها، بايد منتظر تبديل این حملات به حملات فیزیکی علیه جامعه مسلمانان باشيم كه اين امر در نهايت همزيستي مسالمت آميز كل جامعه را به خطر خواهد انداخت.