✍?فاطمه سوری و فهیمه بهزادی ؛ پژوهشگر رصدخانه مهاجرت ایران
در حالیکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از پذیرفتن شکست در انتخابات خودداری میکند، کاخ سفید و آژانسهای اجرایی وی در حال رقابت برای نهایی کردن اولویتهای سیاستی خود قبل از روی کار آمدن بایدن در 20 ژانویه هستند. معمولا دولتها در واپسین روزهای کاری خود تلاش میکنند قوانین همگام با سیاستهای خود را با شتاب بیشتری دنبال کنند، این مقررات دقیقه نودی میتواند به خوبی دست رئیس جمهور آینده را در ایجاد تغییرات سیاستی ببندد.
ترامپ با شعار انتخاباتی” اول آمریکا” سیاستهای مهاجرتی سختگیرانهای را در دوره ریاست جمهوری خود اعمال کرد. او در روزهای پایانی دولت خود نیز در پی تثبیت برخی از سیاستهای مهاجرتی است. موسسه سیاست مهاجرت[1] در گزارش خود بیش از 400 اقدام اجرایی اعمال شده در دوره 4 ساله ریاست جمهوری ترامپ که مهاجرت در مرکز دستور کارهای سیاستی کاخ سفید قرار گرفته بود را برشمرده است. ممنوعیت سفر برای اتباع کشورهای مسلمان از جمله ایران، لغو قانون حمایتی از کودکان مهاجران غیر قانونی (DACA[2] Program)، همگام با سیاست کاهش ورود پناهجویان از مرز مکزیک، محدود کردن مهاجرتهای قانونی و مزایای آن، توسعه فعالیتهای موظف نیروهای نظامی در مرزها، و تغییر سیاستهای داخلی و دادگاههای مهاجرت همه از اقدامات کاخ سفید در دوره ترامپ بوده است. این اقدامات در حوزههای (1) مرزی و قوانین داخلی آمریکا (2) سیستم پناهجویی و پناهندگی و سایر برنامههای انساندوستانه (3) اقدامات وزارت دادگستری شامل دادگاه های مهاجرت (4) تغییرات در مراحل تایید و فرایند ویزا در وزارت کشور، سازمان خدمات شهروندی و مهاجرت آمریکا (USCIS) و وزارت کار؛ و (5) پاسخ به پاندمی کرونا بوده است.
از آنجا که دولت ترامپ تقریبا همه زوایای سیستم مهاجرت آمریکا را با اقدامات اجرایی، سیاستی و مقرراتی خود تغییر داده است، اثرات گسترده ای نیز بر گروههای مختلف مهاجران در این کشور گذاشته است از جمله میتوان به کاهش قابل توجه تعداد مهاجران و افزایش رد درخواستها در مقایسه با متوسط دوره ریاست جمهوری قبلی اشاره کرد. برخی از این اعداد و ارقام به شرح زیر است:
سیاستهای سختگیرانه دوره ترامپ تاثیرات مهمی بر مهاجران دانشجویی و کاری این کشور داشته است. در ادامه این سیاستها در برخی از مهمترین حوزهها مورد اشاره قرار گرفته است و در پایان نیز به تلاشهای لحظه آخری ترامپ برای اعمال سیاستها و قوانین مهاجرتی باقیمانده اشاره شده است.
از جمله چالشهایی که دولت ترامپ برای دانشجویان بینالمللی ایجاد کرد میتوان به این مورد اشاره کرد که ترامپ مدت زمان اقامت دانشجویان بینالمللی در آمریکا پس از اتمام تحصیل را محدود کرد. طبق این طرح، دانشجویان بسته به ملیت خود بدون توجه به برنامه درسی میتوانند 2 تا 4 سال در آمریکا بمانند و پس از آن ویزایشان منقضی خواهد شد.
آمارها حاکی از کاهش 43 درصدی ورود دانشجویان بینالمللی برای تحصیل به آمریکا دارد، به نوعی میتوان گفت تمایل دانشجویان و خانوادههایشان برای تحصیل در آمریکا دیگر جذابیت خود را از دست داده است. در یک سال اخیر نیز پاندمی کووید 19 به روند کاهشی جذب دانشجویان بین المللی در آمریکا سرعت بخشیده است. اقداماتی از جمله تهدید دانشجویان خارجی برای از دست دادن ویزا در صورت نداشتن کلاسهای حضوری در دانشگاه در دورهی همهگیری کرونا و فرایندهای نظارتی برای ایجاد محدودیتهای مبتنی بر زمان و نه برنامه درسی در طول ویزای دانشجویی از سیاستهای مضر دولت ترامپ در قبال دانشجویان خارجی محسوب میشود که انتظار میرود پیروزی بایدن این شرایط سخت برای دانشجویان بینالمللی را تسهیل نماید.
ترامپ قانون جدیدی را تا اواخر ژانویه 2020 تمدید کرد که کسانی که گرین کارت (کارت سبز) آمریکا ندارند تا آخر سال نمیتوانند در این کشور مشغول به کسب و کار شوند و یا به این کشور مهاجرت کنند. گرین کارت برای اتباع خارجی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را کسب میکنند صادر می شود. ترامپ، صدور گرین کارت و برخی از ویزاهای کاری کشورش را تا آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی متوقف کرد.
در فرمان اجرایی جدید دونالد ترامپ نه تنها تعلیق صدور گرین کارت تا پایان سال جاری میلادی تمدید شده است بلکه صدور چند نوع از ویزاهای کاری از جمله H1-B که اغلب برای کارکنان بخش فناوریهای پیشرفته صادر میشود نیز متوقف شده است. دولت ترامپ هدف از تمدید توقف صدور گرین کارت و وضع محدودیت برای صدور ویزاهای کاری را مقابله با بیکاری گسترده در ایالات متحده به دنبال شیوع ویروس جدید کرونا عنوان کرده است.
از جمله اقدامات ترامپ در این زمینه سیاست تحمل صفر میباشد. دولت ترامپ بین آوریل و ژوئن ۲۰۱۸ مقررات سیاست «تحمل صفر» را در مرز آمریکا با مکزیک اعمال کرد، اما پیش از آن در جریان برنامهای آزمایشی همان مقررات را در شهر مرزی ال پاسو در ایالت تگزاس انجام داد. بر اساس طرح دولت ترامپ، تمام افرادی که به طور غیر قانونی از مرز مکزیک وارد خاک آمریکا میشدند، حتی اگر تقاضای پناهندگی میکردند، بازداشت میشدند. اما از آنجا که بر اساس قوانین آمریکا، نگهداری کودکان در زندان فدرال ممنوع است، آنها را از والدینشان جدا و به مرکزی برای نگهداری از اطفال در دفتر اسکان پناهندگان منتقل میکردند. چندین ماه پس از اجرای این برنامه، سیاست جداسازی کودکان مهاجر از والدینشان به طور رسمی به پایان یافت اما کماکان این رویه دیده شد.
بدنبال طرح فوق، دولت ترامپ طرح “در مکزیک بمان” را اجرا کرد که با اعمال برخی از سیاستهای موازی، رسیدگی به پروندههای پناهندگی در مرزهای جنوبی آمریکا را غیرممکن یا دشوار کرده است. به گفته مسئولان دولت ترامپ، این طرح برای محدود کردن و دلسرد کردن افراد از ارائه ادعاهای نادرست در درخواستهای پناهندگی مؤثر بوده و روند آن را کاهش داده است. جو بایدن، رئیس جمهور منتخب آمریکا تا کنون متعهد شده است که برای سامان دادن به وضعیت خانوادههای مهاجری که در جریان سیاست تحمل صفر از هم جدا شدهاند، یک گروه ویژه دولتی ایجاد کند. با این حال او هنوز دراین باره که آیا به خانوادههای مهاجر جدا افتاده فرصت سفر به آمریکا برای پیوستن به فرزندان خود و پیگیری درخواست پناهندگی، داده خواهد شد یا خیر اعلام نظر نکرده است.
تصویر 1: اثر هنری که برای اعتراض به جداسازی کودکان مهاجران از پدر و مادرشان در جریان طرح «تحمل صفر» دولت ترامپ، در برابر کاخ سفید قرار داده شد (عکس از یورونیوز)
اقدام دیگر ترامپ علیه جنبش دریمر (رویاپردازان یا Dreamer) میباشد؛ افراد خارجی که تا قبل از ژانویه 2007 زیر سن 15 سالگی بدون ویزای قانونی به آمریکا وارد شدهاند و وضعیت اقامتی ثابتی ندارند، برای حقوق خود مبارزه میکنند و از حمایت بخشی از جامعه مدنی آمریکا برخوردار میباشند. باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا، با تصویب برنامه ای در سال 2010 راه حمایت از مهاجران خردسال متعلق به این جنبش را هموار کرده بود که دونالد ترامپ در سال 2017 برنامه یاد شده را ملغی اعلام کرد.
علاوه بر این سیاستها، تلاشهای لحظه آخری دولت ترامپ در اعمال محدویتهای مهاجرت قابل توجه است؛ در ادامه به برخی از بحث برانگیزترین و مهمترین مقرراتی که در حوزه مهاجرت از طریق آژانسهای فدرال و کاخ سفید در روزهای پایانی دولت ترامپ پیش میرود، اشاره شده است. که شامل قوانین پیشنهادی، یا قوانینی که حین یا بعد از انتخابات پیگیری آنها شروع شده و قوانینی که در مراحل نهایی شدن قرار دارند، میشود.
قوانین نهایی شده در زمینه مهاجرت در هفتههای پایانی دولت ترامپ:
این قانون که بلافاصله پس از ابلاغ در 8 اکتبر به اجرا درآمد و دوره نظرخواهی عمومی را تا 9 نوامبر گذراند، روالهای میزان پرداخت به مهاجران از سوی کارفرمایان را برای حمایت از ویزای موقت کاری مهارت بالا “H-1B” دستخوش تغییر نمود. استانداردهای جدید دستمزد، بسیار بالاتر تعیین شد و بسیاری از مهاجران ناگهان غیر مجاز شده و از محدوده شمول این ویزا خارج شدند.
این قانون بسیاری از موارد مورد استفاده در درخواستهای پناهندگی را که توسط وزارت دادگستری ترامپ تعیین شده است کدگذاری میکند و دولت بایدن را برای برگرداندن تغییرات با مشکل مواجه خواهد کرد. این قانون به طور ویژه بسیاری از استدلالهای معمول مورد استفاده پناهجویان آمریکای لاتین را رد کرده است.
قوانین نهایی در دست بررسی کاخ سفید:
این قانون ارائه مدرک برای پناهجویی را در پروندههای حقوقی شان دشوارتر میکند و زمان در اختیار آنان را برای ایجاد پرونده کاهش میدهد و گزینش و انتخاب شواهد قابل بررسی را برای قضات تسهیل مینماید.
قوانین در مرحله پیشنهاد:
با بررسی قوانین بالا میتوان گفت، در واقع دولت ترامپ میخواهد آنچه را شروع کرده، تمام کند و به هر ترتیبی که شده قدرت ماندگاری به سیاستهای مهاجرتی خود بدهد؛ ترامپ که در سال 2016 کارزار انتخاباتی خود را با اتخاذ مواضع سختگیرانه نسبت به برنامه مهاجرتی به آمریکا کلید زد تا آخرین لحظات آن را پیگیری میکند. از طرف دیگر مسئولان دولت ترامپ سیاستهای دولت را در محدود کردن روند مهاجرت به آمریکا به نوعی ارتقای استانداردهای ورود به آمریکا میدانند که از رهگذر اقدامات اجرایی و قانونگذاری حاصل خواهد شد.
https://projects.propublica.org/trump-midnight-regulations/
https://www.asriran.com/fa/news/754457/
https://www.mehrnews.com/news/5072880
https://www.studyinternational.com/news/biden-international-students-in-the-us/
https://www.cato.org/blog/visualizing-4-year-assault-legal-immigration-trends-biden-must-reverse-0
[1] Migration Policy Institute
[2] Deferred Action for Childhood Arrivals در طرح داکا، که در سال ۲۰۱۲ در دولت باراک اوباما پیشنهاد شد و به اجرا در آمد. فرزندان مهاجران غیرقانونی توانستند از کار در بازار سیاه و مخفی شدن نجات پیدا کنند، در دانشگاه ثبت نام کرده و یا درخواست گواهینامه رانندگی کنند و از همه مهم تر اجازه کار در خاک آمریکا را داشته باشند. البته اجازه نمی داد این افراد درخواست شهروندی کنند.