✍?فهیمه بهزادی؛ پژوهشگر رصدخانه مهاجرت ایران
همهگیری ویروس کرونا از طرق مختلفی بر گروهای مختلف مهاجران و شرایط اقتصادی و اجتماعی آنان تاثیر گذار بوده است. مهاجرت عجین شده با جابهجایی است و جابهجایی عامل گسترش ویروس است، از این رو مهاجرت یکی از پدیدههای اجتماعی مهمی است که به شدت تحت ثاثیر شرایط جدید حاصل از محدودیتهای این همهگیری قرار گرفته است. این تاثیرات از طریق اعمال قوانین و مقررات جدید در جابهجایی، سفر، اعطای ویزا و مجوزهای اقامت، یا از طریق تاثیر بر حوزههای فعالیت مهاجران مانند بازار کار آنها، یا در مورد دانشجویان بینالمللی در مقررات پذیرش و آموزش دانشجویان بین المللی بوده است.
به طور کلی جریانهای مهاجرتی در دهه گذشته افزایش چشمگیری داشتهاند و همراه با آن شرایط ادغام مهاجران در کشورهای میزبان در بسیاری از موارد بهبود یافته است، اما برخی از این دستاوردها تحت تاثیر همهگیری و رکود اقتصادی حاصل از آن درحال از دست رفتن است. چرا که برای دولتها حمایت از مشاغل مهاجران و هزینهکرد برای ادغام اجتماعی، اقتصادی آنان تا حد زیادی سخت شده است.
در موج اول همهگیری، کشورها اکثراً از پذیرش افراد خارجی خودداری نمودند، لذا انتشار ویزاها و اجازه اقامتها در همه کشورها کاهش چشمگیری یافت. به عنوان مثال نمودار 1 اجازه اقامتهای صادر شده در شش ماهه اول سال 2019 را با شش ماهه اول سال 2020 در کشورهای OECD مقایسه کرده است؛ اجازه اقامتهای صادر شده در نیمه اول سال 2020 میلادی 46 درصد در مقایسه با دوره مشابه 2019 کاهش یافته است. این کاهش در فصل دوم سال 2020 به 72 درصد رسیده است. این بزرگترین کاهشی است که تا کنون ثبت شدهاست.
نمودار 2 کاهش اعطای ویزاهای موقت (اغلب کاری و تحصیلی) و اجازه اقامت های صادر شده برای مهاجران را در چند کشور به صورت مجزا نشان داده است:
مهاجران به دلیل آسیبپذیری بیشتر در حوزههای مختلف، مانند زندگی و کار در محیطهای اغلب پرتراکمتر که رعایت فاصله فیزیکی دشوار است، نسبت به افراد بومی بیشتر در معرض خطرات Covid-19 بودهاند. مطالعات انجام شده در کشورهای OECD احتمال ابتلای مهاجران را حداقل دو برابر افراد بومی نشان داده است. به تبع آن نرخ مرگ و میر ناشی از Covid-19 نیز برای مهاجران نسبت به بومیان قابل توجه بوده است.
مهاجران در بازار کار نیز به صورت بالقوه، به دلیل شرایط شغلی با ثبات کمتر و سابقه کار اغلب پایینتر، در موقعیتهای آسیبپذیرتری قرار دارند. مطالعات همچنین حاکی از آن است که تبعیض علیه مهاجران در زمان رکود بازار کار به شدت افزایش مییابد، همچنین برای یافتن شغل در دوره رکود، شبکههای ارتباطی اهمیت زیادی مییابد که مهاجران کمتر از آن برخوردارند و از این جهت هم در موضع ضعف قرار میگیرند. این درحالی است که مهاجران در کشورهای اصلی مهاجر پذیر هنوز نقش مهمی در رشد اقتصادی و نوآوری ایفا میکنند، همچنان که در پاسخگویی سریع به تغییرات بازار کار نقش مهمی دارند. نیروی کار مهاجران در بسیاری از این کشورها در خط مقدم مقابله با بحران بودهاند. آنها سهم بزرگی از نیروی کار سلامت در کشورهای OECD را به خود اختصاص داده اند، در حدود یک چهارم از پزشکان و یک ششم پرستاران در این کشورها مهاجر هستند. در برخی از کشورهای OECD بیش از یک سوم نیروی کار در دیگر مشاغل کلیدی مانند حمل و نقل، بهداشت، صنایع غذایی و خدمات IT ، را مهاجران تشکیل میدهند. با این حال مهاجران دوران سختی را در بازار کار طی میکنند. همهی پیشرفتی که در دهه گذشته در خصوص کاهش نرخ بیکاری مهاجران بدست آمده بود، در دوره پاندمی از دست رفت. همچنین اثر پاندمی بر بازار کار مهاجران از آن جهت که تعداد زیادی از آنها در بخشهایی از اقتصاد که به شدت تحت تاثیر کرونا قرار گرفته است اشتغال داشتهاند، بیشتر افزایش یافته است. به عنوان مثال در صنعت هتلداری و توریسم که آسیب جدی دیده است، یک چهارم شاغلین در اروپا نیروی کارخارجی هستند، که این نسبت تقریباً دو برابر نسبت کل اشتغال نیروی کار خارجی در بازار کار اروپا است.
با وجود اینکه هنوز برای ارزیابی کامل اثرات همهگیری کرونا بر ابعاد مختلف بازار کار، به ویژه در کشورهای اروپایی OECD، که طرحهای حفظ شغل، تأثیر سریع قرنطینهها بر مشاغل را تا حد خوبی کاهش داده است، زود است؛ شواهد موجود در مورد تأثیرات اولیه، در خصوص کشورهایی که دادههای آنها در دسترس بوده است، عوارض نامناسب منفی زیادی در بازار کار مهاجران، به ویژه در کشورهای جنوب اروپا، ایرلند، نروژ، سوئد و ایالات متحده را نشان میدهد. در همه این کشورها بیکاری مهاجران بیش از بومیان افزایش یافته است. بیشترین بیکاری در کشورهای کانادا، نروژ، اسپانیا، سوئد و امریکا بوده است. نمودار 3 تغییرات نرخ بیکاری فصل دوم 2020 نسبت به فصل دوم 2019 را در میان مهاجران و بومیان نشان داده است.
همچنین با توجه به افزایش نرخ بیکاری در کشورها و نقش سفرهای بینالمللی در گسترش اولیه بیماری همهگیر، واکنش شدید افکار عمومی علیه مهاجران در برخی از کشورها افزایش یافت. این امر نگرانیهایی از گسترش و مقبولیت سیاستها و برنامههای ضد مهاجرتی دولتهای دست راستی را به وجود آورده است. همچنین به دلیل کاهش ارتباطات و تغییر در برنامههای طراحی شده برای ادغام اجتماعی مهاجران، روند ادغام و پیوستگی اجتماعی آنها نیز کند شده است.
همهگیری کرونا بر آموزش عالی و دانشجویان بینالمللی نیز تاثیر زیادی داشته است، و علاوه بر آنکه روشهای تدریس و یادگیری را به سمت آموزش های آنلاین و بر بستر وب تغییر داده است، روندهای پذیرش دانشجویان را نیز تحت تاثیر قرار دادهاست، بسیاری از کشورهای دانشجو پذیر مانند آمریکا و آلمان از صدور یا تمدید ویزا برای دانشجویان بینالمللی که همهی دوره آنها به صورت آنلاین برگزارمیشود، خودداری نمودهاند و در بسیاری از کشورها ورود دانشجویان بینالمللی در حال تحصیل که از کشور خارج شده بودند به دلایل قرنطینه عمومی به مدت زیادی ناممکن شد و بسیاری از دانشجویان بینالمللی ترم تحصیلی گذشته خود را از دست دادند و یا داوطلبانی که برای ثبتنام و حضور در دانشگاههای خارجی برای ترم جدید برنامهریزی نموده بودند، به دلیل شرایط رشتههای تحصیلی در برگزاری آنلاین همه دروس یا عدم امکان حضور در کشور مقصد، از ثبت نام در این ترم تحصیلی صرف نظر نمودند.
در این میان اقتصاد آموزش عالی بینالمللی نیز به ویژه در دانشگاههایی که تعداد زیادی دانشجویان بینالمللی داشتهاند و نتوانستهاند مقررات خود را برای حضور دانشجویان بینالمللی با مقررات کشوری همگام سازند به شدت تحت تاثیر قرار گرفته است.
آمارها نشان میدهد جریان مهاجرت پناهجویی نیز در این دوره کاهش چشمگیری داشته است و ثبت پناهجوی جدید در دوره شیوع کرونا نسبت به دورهی مشابه قبلی کاهش یافته است؛ به عنوان مثال ثبت پناهجوی جدید در کشورهای EU و EFTA از ابتدای سال 2019 تا سپتامبر 2020 در نمودار زیر نشان داده شده است. همانطور که نمودار 4 نشان میدهد در ماههای ابتدایی شروع همهگیری ثبت پناهجوی جدید در این کشورها افت بسیار شدیدی داشته است که پس از آن اندکی افزایش یافته ولی هنوز به در سطح بسیار پایینتری نسبت به دوره مشابه در سال گذشته قرار دارد.
البته پیش بینی میشود این کاهش جریانهای مهاجرتی در جهان که با دوره رکود و کاهش رشد اقتصادی به دلیل اثرات محدودیت های کرونا و به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته همراه است، در دوره پس از همهگیری به نوعی با فشار مضاعف جریانهای مهاجرتی همراه شود. همچنین با توجه به فاصله زمانی و شکاف بین کشورهای مختلف در دستیابی به واکسن کرونا و برنامهریزی آنها در تزریق و ایمنسازی افراد، جریانی از سفرها و فشار مهاجرتی از کشورهای دارای تاخیر در دستیابی به کشورهای پیشرو در برنامه واکسیناسیون با توجه به برنامههای این کشورها در فراهم سازی امکانات ایمن سازی برای اتباع خارجی وجود داشته باشد.
https://www.migrationpolicy.org/events/post-pandemic-migration-economic-labor-market
https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=migr_asyappctzm&lang=en