• خانه
  • انتشارات
  • رویدادها
  • پیمایش ها
  • گروههای کاری
    • حکمرانی مهاجرت
    • جابه جایی های تحصیلی
    • مهاجرت های اجباری و پناهجویی
    • مهاجرت های اقتصادی و کاری
  • اخبار و یادداشت های تحلیلی
  • درگاه داده ها و اطلاعات
    • نمایه مهاجرتی ایران
      • نمایه مهاجرتی ایران شماره دوم
      • نمایه مهاجرتی ایران شماره اول
    • اینفوگرافیک
  • تماس با ما
  • درباره ما
  • En
پاندمی کرونا: از بیکاری کارگران مهاجر تا تهدید امنیت غذایی در جهان
1399-02-14
بازگشت دانشجویان ایرانی از خارج کشور: فرصت یا تهدید؟!
1399-02-14

پیشخوان مهم ترین اخبار مهاجرتی ایران و جهان

رده بندی:

  • اخبار

منتشر شده توسط ادمین در 1399-02-14

تهیه شده توسط رصد خانه مهاجرت ایران ( یکشنبه 14 اردیبهشت 1399)

بخش اول / جابجایی های دانشجویی و متخصصان  
  • بنیاد ملی نخبگان: آمار جذب متخصصان ایرانی غیرمقیم ارائه شد/بازتاب موفقیت در رسانه‌های خارجی

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ زیست بوم فناوری و نوآوری در سال‌های اخیر با حمایت‌های انجام شده رشد خوبی را تجربه کرده است، تعداد زیادی از محققان ایرانی غیر مقیم به کشور بازگشته‌اند و رونق بخش فعالیت‌های استارتاپی و دانش بنیان شده‌اند. در شرایطی که اخباری نامعتبر سعی در ارائه آماری نادرست از مهاجرت دانشجویان تحصلیکرده دارند، خوب است نگاهی به آمار بازگشت متخصصان و محققان به کشور نیز داشته باشیم. متخصصانی که به کشور بازگشتند و در یاری گر زیست بوم فناوری و نوآوری شدند.

در دومین جلد از کتابی که با همت گروهی از کارشناسان رصد خانه مهاجرت ایران گردآوری شده به برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور می‌پردازد. برنامه‌ای که برای بهره مندی از دانش و تجربه محققان و متخصصان ایرانی خارج از کشور در قالب برنامه‌هایی مانند پسا دکتری، فرصت مطالعات، اساتیدذ مدعو و تاسیس شرکت‌های فناور طراحی شده است.

نگاهی به آمار و ارقام به کارگیری متخصصان ایرانی بازگشته به کشور در حوزه‌های گوناگون تخصصی علمی و فناورانه یکی از بخش‌های جذاب این کتاب است که دیدی روشن به مخاطب می‌دهد. بر اساس آمار ارائه شده در این کتاب با ایجاد زیرساختی مناسب، مشارکت بیش از 4 هزار و 700 نفر از متخصصان و محققان ایرانی خارج از کشور در این برنامه انجام شده است و بیش از هزار و 200 نفر از محققان ایرانی دانشگاه‌های برتر دنیا هم اکنون به کشور بازگشته‌اند. شرح دقیق برنامه‌ها مانند تعداد اجرای طرح‌های فناورانه، موسسات و مراکز به کارگیری این افراد کامل در کتاب آمده است.

 متن کامل خبر را اینجا بخوانید

  • خبرگزاری مهر :  رتبه ایران در مهاجرت/ تأکید بر وضعیت معیشتی دانشجویان نخبه

در جلسه ۱۳۰ ستاد راهبری اجرای نقشۀ جامع علمی کشور، به ریاست سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل دبیرخانه این شورا برگزار شد. رئیس پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه موضوع بازگشت نخبگان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، گفت: با توجه به رتبۀ کلی دانشجویان مهاجر، کشورمان از نظر نرخ مهاجرت دارای رتبۀ بین ۱۶ تا ۲۰ است و تحت هیچ عنوان، رتبۀ بالایی ندارد. ملکی  ادامه داد: باید در موضوع سیاستگذاری برای بازگشت نخبگان کار دقیقی صورت گیرد و سازوکارهای مؤثری در این زمینه وضع شود.

متن کامل خبر را اینجا بخوانید

  • خبرگزرای صدا و سیما: بازگشت دانشجویان ایرانی مقیم ایتالیا به وطن

بیش از ۱۷۰ دانشجوی ایرانی در فرودگاه مالپنسا میلان با پرواز ایران ایر به کشورمان بازگشتند. نمایندگی کشورمان در میلان پیش از بازگشت دانشجویان به ایران، آخرین توصیه‌های بهداشتی را در حین سفر به اطلاع ان‌ها رسانده بود. قرار بود دومین پرواز اضطراری ایران ایر به میلان دیروز ( شنبه 13 اردیبهشت)  انجام شود. شرکت هواپیمایی ایران ایر در روز‌های پایانی فروردین ماه نیز با دو پرواز فوق العاده به رم، ۳۰۰ دانشجوی ایرانی شاغل در مناطق مرکزی ایتالیا را به کشور بازگرداند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

VOA:  Foreign Students Anxious Over Immigration Order

  • صدای آمریکا: نگرانی دانشجویان خارجی ساکن آمریکا  نسبت به دستور مهاجرت ترامپ [1]

دستورالعمل اخیر دولت آمریكا مبنی بر تعلیق صدور مجوزهای اقامت دائم قانونی (كارتهای سبز)، دانشجویان بین المللی را در دانشكده ها و دانشگاههای آمریكا نسبت به ثبت نام و برنامه های آینده خود نا مطمئن كرده است. تعلیق و کاهش فعالیت های ویزایی در آمریکا بسیاری از دانشجویان را نگران کرده است که قبل از ابطال ویزای خود نتوانند فرایند اداری دریافت ویزاهای همچون OPT و H-1B  را طی کنند.

صنعت آموزش عالی در ایالات متحده در سال 2018  بر اساس شواهد مستند در رقابتی تنگاتنگ با سایر کشورهایی قرار داشته است که شهریه پایین، فرایند مهاجرتی ساده تر و جنجال های کمتری را برای دانشجویان بین المللی به ارمغان می‌آورند. بر اساس تخمین Inside Higher Ed ثبت نام دانشجویان بین المللی در سال آینده می‌تواند تا 25 درصد کاهش یابد که این امر می‌تواند به معنای از دست دادن 23 میلیارد دلار درآمد باشد. طبق قانون مهاجرت و تابعیت، دانشجویانی که قادر به حفظ ویزای خود نیستند، 60 روز فرصت دارند تا به کشور خود بازگردند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

The Scientist: “The Pandemic’s Effects on Recruiting International STEM Trainees”
  • ساینتیست: اثرات همه گیری در استخدام کارآموزان بین المللی در رشته های مرتبط با  [2]STEM

بسته شدن دفاتر ویزا، محدودیت های مسافرتی و مهاجرت و اضطراب عمومی موانعی را برای دانشجویان، فارغ التحصیلان بین المللی و دانشجویان دوره پسا دکتری ایجاد می کند که این افراد نقش بسیار مهمی در تحقیقات در ایالات متحده دارند.  اکثر ویزاهای دانشجویی در آمریکا نیاز به تمدید دوره ای دارند و بسیاری از دانشجویانی که با همه گیری ویروی خاک آمریکا را ترک کرده‌اند قادر به تمدید ویزای خود نیستند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

Bloomberg: “Trump Says He May Order Virus Tests for International Travelers”

بلومبرگ: ترامپ می گوید او ممکن است دستور آزمایش ویروس را برای مسافران بین المللی صادر کند[3]

ترامپ با شیوع ویروس کرونا مسافرت از چین و اروپا را برای مهار شیوع ویروس در آمریكا محدود كرده بود، این محدودیت ها تقریباً به 1 میلیون مورد رسیده است كه بزرگترین آنها در جهان است. دولت آمریکا با دستور دونالد ترامپ در نظر دارد افرادی را که با پروازهای بین المللی وارد ایالات متحده می شوند از نظر عفونت کروناویروس مورد آزمایش قرار دهد.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

بخش دوم: مهاجرتهای کاری و اقتصادی  

Roll Call: “Green card bill would bring more foreign doctors, nurses to US”

  • لایحه کارت سبز پزشکان و پرستاران خارجی بیشتری را به ایالات متحده می آورد[4]

سناتورهای آمریکایی، قانون جدیدی را به منظور اعطای 40،000 کارت سبز برای نیروی کار مراقبت های بهداشتی خارجی که آماده کمک به متخصصان پزشکی آمریكا در مبارزه با بیماری همه گیر ویروس هستند، وضع کردند.

این لایحه مجاز به صدور 25000 ویزای مهاجرتی برای پرستاران خارجی و 15،000 ویزا برای پزشکانی است که واجد شرایط آمدن به ایالات متحده هستند. این لایحه قابلیت تغییر وضعیت مهاجرتی نیروی درمانی که تحت ویزاهای موقتی مشغول به فعالیت هستند را ممکن کرده است. این قانون همچنین به سازمان شهروندی و خدمات مهاجرتی ایالات متحده اجازه می دهد بخشی از سهمیه کارت های سبز را به خانواده کارکنان سلامت تخصیص دهد.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

Guardian: “Migrant workers bear brunt of coronavirus pandemic in Gulf”
  • گاردین: کارگران مهاجر در کشورهای حوزه خلیج فارس بار خسارات ناشی از همه گیری کرونا ویروس را به دوش می‌کشند[5] 

طبق نظر کارشناسان مهاجرت، صدها هزار کارگر مهاجر در اردوگاه های کاری با وضعیت نامناسب قرار گرفته و از کارشان متوقف شده است. بسیاری از آنها در معرض محیط هایی با نرخ بالای آلودگی قرار دارند و هیچ راهی برای بازگشت به خانه ندارند.

گروه های حقوق بشری هشدار داده‌اند که این افراد در معرض خطر اتلا به ویروس قرار دارند، بنابراین کشورهای میزبان باید همان حمایت هایی را که به شهروندان خود ارائه می‌دهند، در اختیار نیروی کار مهاجر قرار دهند یا با تهدید شیوع گسترده ای روبرو شوند که مهار آن به مراتب دشوارتر است.

این نگرانی بر کشورهای ثروتمند خلیج فارس متمرکز شده است، جایی که نیروی کار مهاجر بیش از نیمی از جمعیت را تشکیل می دهد. اقتصادهای مبتنی بر سوخت و بنزین در دهه های اخیر میلیون ها کارگر کم مهارت را از جنوب و جنوب شرقی آسیا و آفریقا به منطقه خاورمیانه کشانده است.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

Migrant workers and coronavirus: risks and responses

  • نیروی کار مهاجر و ویروس کرونا: خطرات و پاسخ ها[6]

بررسی داده‌های بازار کار نشان می‌دهد که بسیاری از مهاجران در صنایع تحت تأثیر این بحران از جمله صنعت ساختمان و غذا فعالیت می کنند. علاوه بر این بسیاری از مهاجران به احتمال زیاد خود اشتغال بوده و دارای کار موقتی هستند که این امر آنها را در معرض خطر از دست دادن معیشت خود قرار می دهد و در نهایت بسیاری از مهاجران صاحب خانه خود نیستند و در اقامتگاه های خصوصی اجاره ای زندگی‌ می‌کنند که تبعات ناشی از ویروس کرونا فشار مالی سنگینی را بر خانواده گارگران مهاجر وارد می‌کند.

 این بدان معناست که مهاجران علی رغم خطراتی که سلامتی و معیشت آنها را تهدید می‌کند، با انتخاب اجتناب ناپذیر برای ادامه کار مواجه هستند. این خطر علاوه بر سلامتی کارگران، تلاش‌های صورت گرفته برای کنترل ویروس را بی اثر خواهد کرد. در نظر گرفتن اقدامات ضروری برای رفع محدودیت‌ها و مشکلات اقشار آسیب پذیر و دسترسی بیشتر به مزایا و خدمات عمومی از اقدامات موثر برای حراست از سلامت عمومی در طول دوره‌ی مهار ویروس محسوب می‌شود

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

Bloomberg:  “Over 200,000 H-1B Workers Could Lose Legal Status by June”

  • بلومبرگ: بیش از 200 هزار نیروی کار حرفه ای مهاجر با ویزای H-1B تا ماه ژوئن وضعیت حقوقی/ اقامتی خود را از می دست دهند[7]

دولت دونالد ترامپ نسبت به مهاجرت و نیروی کار متولد خارجی موضع کاملاً سختگیرانه‌ای را  اتخاذ کرده است. براساس اعلام وزارت امور خارجه، تعداد ویزاهای غیر مهاجرتی صادر شده در سال 2019 برای چهارمین سال متوالی کاهش یافته و از 10.9 میلیون در سال 2015 به 8.7 میلیون نفر رسیده است. همچنین طی ماه گذشته، این وزارتخانه سفارتخانه ها و کنسولگری ها را با مشاوره اندک به کسانی که ممکن است در معرض وضعیت غیر قانونی قرار گیرند، تعطیل کرده است.

ویزاهای H-1B با محدودیت های متعددی از جمله کارکردن در یک محل خاص و تضمین حداقل پرداخت کارفرما به کارمند روبرو هستند که مرخصی دادن، کاهش دستمزد و حتی در مواردی دورکاری و کار در منزل می‌تواند نقض کننده‌ی این ویزاها باشند. نیروی کار H-1B که ویزای آنها فسخ شده است، 60 روز فرصت دارند که تا شغل دیگری پیدا کنند، به ویزای دیگری منتقل یا از کشور خارج شوند. در روزی که رئیس جمهور آمریکا دستورالعمل اجرایی خود را مبنی بر ممنوعیت موقت همه انواع مهاجرت اعلام کرد، لوئیس فون آن، بنیانگذار و مدیر اجرایی استارتاپ یادگیری زبان Duolingo Inc. ، پیامی را در توییتر خود منتشر کرد مبنی بر اینکه ممنوعیت کارت سبز باعث می شود این شرکت مجبور شود شغل های خود را به خارج از کشور منتقل کند. فون آن مهاجری از گواتمالا است و یک پنجم کارمندان 250 نفره دوولینگو در ویزاهای تحت ویزاهای H-1B یا ویزاهای دیگر قرار دارند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید

  • یورونیوز: هشدار اتحادیه اروپا به سه کشور: از کرونا برای صدور ویزای طلایی سوء استفاده نکنید!

دیدیه رایندرز، کمیسر دادگستری اتحادیه اروپا به سه کشور عضو اتحادیه؛ بلغارستان، قبرس و مالت هشدار داد تا در شرایط همه‌گیری کرونا از اجرای طرح ویزای طلایی یا شهروندی با سرمایه‌گذاری سوء استفاده نکنند. وی افزود: کمیسیون با نظارت نزدیک بر تحولات در سه کشور عضو مجدداً تأکید می‌کند که این بحران و تأثیر آن نباید به عنوان دلیلی برای عملیاتی کردن طرح‌های پرخطر شهروندی اتحادیه اروپا مورد استفاده قرار گیرد.وی گفت بیم آن دارد که با چنین رویه‌ای، این طرح‌ها بر سایر موارد سرمایه‌گذاری «تأثیر منفی» داشته باشد در حالی که چنین طرحی برای بهبود اقتصادی کشورهای عضو و اتحادیه اروپا به طور کلی دارای اهمیت است. «ویزای طلایی» یا «گذرنامه‌های طلایی» اجازه اقامت یا سند تابعیتی است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا مجازند آن را بر اساس قوانین داخلی خودشان و در ازای سرمایه‌گذاری به اتباع غیر اروپایی بدهند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

بخش سوم: مهاجرتهای اجباری و پناهجوئی  
  • خبرگزاری پانا: تشکیل شورای امور دانش‌آموزان اتباع خارجی و پناهنده به دستور وزیر آموزش و پرورش

تهران (پانا) – هم سو با سیاست‌های مقام معظم رهبری و ریاست جمهور، شورای امور دانش‌آموزان اتباع خارجی و پناهنده به دستور وزیر آموزش و پرورش تشکیل شد. این شورا به ریاست غلامرضا کریمی قائم مقام وزیر در امور بین‌الملل و با عضویت معاونان، رؤسای سازمان‌ها و مراکز آموزش و پرورش و همچنین مدیر کل آموزش و پرورش شهرستان‌های تهران برای سیاستگذاری در حوزه آموزش اتباع خارجی و پناهندگان در وزارت آموزش و پرورش تشکیل شده است.: این اقدام در حالی صورت گرفته است که بیش از نیم میلیون دانش‌آموز اتباع خارجی و پناهنده در کنار دانش‌آموزان ایرانی در مدارس کشور مشغول به تحصیل و از فرصت‌های برابر آموزشی و پرورشی، برخوردار هستند.

متن کامل گزارش را اینجا بخوانید.

  • یورونیوز:  ۴۶ میلیون نفر در وطن خود آواره هستند!  

بر اساس گزارش مرکز نظارت بر آوارگان داخلی (در وطن) سازمان ملل، در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۴۶ میلیون نفر در وطن خودشان آواره شدند. سه چهارم این تعداد مربوط به ۱۰ کشور است، از جمله سوریه، کلمبیا، کنگو، یمن و افغانستان.  این مرکز که در ژنو قرار دارد، تخمین می‌زند که ۱۸ میلیون کودک در میان این آوارگان باشند.  تعداد آوارگان داخلی در سال ۲۰۱۸، ۴۱ میلیون نفر بود.

 متن گزارش را اینجا بخوانید


[1] https://www.voanews.com/student-union/foreign-students-anxious-over-immigration-order

[2] https://www.the-scientist.com/news-opinion/the-pandemics-effects-on-recruiting-international-stem-trainees-67495

[3] https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-28/trump-says-he-may-order-virus-tests-for-international-travelers

[4] https://www.rollcall.com/2020/04/30/green-card-bill-would-bring-more-foreign-doctors-nurses-to-us/

[5] https://www.theguardian.com/world/2020/apr/19/migrant-workers-bear-brunt-of-coronavirus-pandemic-in-gulf?utm_source=NewsletterList2018&utm_campaign=0a4a51d9a5-EMAIL_CAMPAIGN_2020_05_01_07_48&utm_medium=email&utm_term=0_8d337d2478-0a4a51d9a5-226645733

[6] https://www.ippr.org/blog/migrant-workers-and-coronavirus

[7] https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-04-28/200-000-h-1b-workers-could-lose-right-to-work-live-in-the-u-s?__twitter_impression=true

اشتراک گذاری
0
ادمین
ادمین

مطالب مرتبط

1400-08-08

بازخوانی پرونده کوچ بزرگ: روایت اعداد از کوچ بزرگ خاورمیانه! (تحلیلی بر رفتارشناسی مهاجرت جمعی پناهجویان در 6 کشور منتخب منطقه)


بیشتر بخوانید
1400-07-23

روند صعودی بازگشت مهاجران فاقدمدرک افغانستانی در زمان هشت ماهه‌ی اول سال 2021


بیشتر بخوانید
1400-07-18

پرسشنامه روش‌های مهاجرتی (اپلای کاری و تحصیلی)


بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ما را دنبال کنید

  • خانه
  • انتشارات
  • رویدادها
  • پیمایش‌ها
  • تماس با ما
طراحی و توسعه توسط 8web