رده بندی:
مهاجرت های اجباری و پناهجویی
“پروفسور یوسی یاوهیاینن از دانشگاه تورکو فنلاند همکارانش از دانشگاه کایزرسلاترن آلمان در سال 2019 به بررسی پناهندگان، پناهجویان و مهاجران نامتعارف در آلمان پرداخته اند. در ادامه به طور خلاصه به یافته های این تحقیق اشاره می شود”
در سال 2015 در حدود 1.3 میلیون مهاجر مرتبط با پناهجویی وارد اتحادیه اروپا شد و کشور آلمان به اصلی ترین مقصد صدها هزار نفر از این مهاجران پناهجو تبدیل گردید. در سالهای 2018-2019 نزدیک به یک سوم درخواست پناهجویان در آلمان مورد موافقت قرار گرفته و وضعیت پناهندگی یا حمایت جایگزین[1] را دریافت کرده اند و درخواست یک سوم دیگر نیز مورد موافقت قرار نگرفته و یک سوم دیگر نیز مهاجرانی هستند که شامل مقررات دوبلین[2] شده اند. اغلب پناهجویان وارد شده به آلمان در ماه های گذشته از کشورهای سوریه، عراق و نیجریه بوده اند و پس از آنها پناهجویان کشورهای ترکیه، ایران و افغانستان قرار دارند.
گزارش تحقیق “پناهندگان، پناهجویان و مهاجران نامتعارف در آلمان، 2019. مطالعه راین لاند- پالاتینات و کایزرسلاترن” بر روی زندگی روزمره، الگوها و آرزوهای مهاجرتی، و بعلاوه استفاده از اینترنت و رسانه های اجتماعی توسط مهاجران مرتبط با پناهجویی تمرکز دارد. این گزارش عمدتا بر مبنای کار میدانی در مناطق مورد مطالعه در پاییز و تابستان 2019 تهیه شده است. در مجموع 290 مهاجر مرتبط با پناهجویی از چندین کشور مختلف به سوالات تحقیق پاسخ دادند. همچنین در این تحقیق مصاحبه های کوتاهی با برخی از پاسخگویان و همچنین متخصصان محلی انجام شده است.
سوال اول تحقیق این است که “چه نوعی از مهاجران مرتبط با پناهجویی در کایزرسلاترن و منطقه راین لاند- پالاتینات زندگی می کنند ؟ بر اساس نتایج مطالعات میدانی،” 32 درصد پناهجویان در منطقه راین لاند- پالاتینات کمتر از 18 سال سن دارند، 67 درصد آنها در سن کار بوده و افراد مسن کمتر از 1 درصد از پناهجویان را شامل می شوند. به علاوه 31 درصد این مهاجران، بیش از چهار سال است که در کشور آلمان زندگی می کنند و 21 درصد آنها کمتر از شش ماه است که در آلمان حضور دارند. برخی از این مهاجران، عمدتاً از کشورهای سوریه و ایران، پناهندگی دریافت نکرده و دارای مجوزهای اقامت کوتاهمدت قابل تجدید هستند زیرا که آنها نمی توانند از کشور آلمان اخراج (دیپورت) گردند. در نهایت، مهاجران نامتعارف که از کشورهای مختلفی هستند که حق اقامت در آلمان را ندارند.
دومین سوال تحقیق این است که “زندگی روزمره مهاجران مرتبط با پناهجویی در کایزرسلاترن و راین لاند- پالاتینات به چه صورت است؟” مسکن یک مسئله روزمره کلیدی برای مهاجران مرتبط با پناهجویی است. آن دسته از مهاجرانی که وارد آلمان می شوند پس از ثبت نام، در کمپ های پذیرش مخصوص اسکان داده می شوند. از مجموع پاسخگویان در این تحقیق 38 درصد به صورت کامل و 36 درصد تا حدودی از وضعیت مسکن فعلی خود رضایت داشته اند و 80 درصد آنها، حداقل تا حدودی از همسایگان خود رضایت داشته اند. بخشی از مهاجران مرتبط با پناهجویی از طریق کار کردن، یادگیری زبان و یافتن دوستان شروع به ادغام خود در جامعه آلمان کرده اند. از مجموع پاسخگویان، 38 درصد مردان و 8 درصد زنان شاغل هستند. میانگین درآمد ماهانه پاسخگویان شاغل برابر با 800 یورو بوده است. بهترین جنبه کار برای آنها آسودگی خاطر روحی و احساس شناخته شدن در جامعه بوده و بدترین جنبه کار مربوط به شرایط کار آنها است. بعلاوه، 21 درصد پاسخگویان اظهار داشتهاند که زبان آلمانی را در حد خوبی می دانند و 86 درصد آنها زبان آلمانی را تا حدودی می دانند. بطور کلی آن بخش از مهاجرانی که شاغل هستند و یا زبان آلمانی را می دانند از زندگی خود در آلمان رضایت بیشتری دارند.
سوال سوم تحقیق این است که “آرزوها و برنامه های مهاجرتی مهاجران مرتبط با پناهجویی در کایزرسلاترن و در منطقه راین لاند- پالاتینات چیست ؟” از میان افراد دارای وضعیت پناهندگی و مجوز اقامت بلندمدت فقط 56 درصد به دنبال برنامه ریزی برای بازگشت به کشور خودشان نبودهاند که این موضوع در میان پناهجویان 76 درصد و در میان مهاجران نامتعارف 92 درصد بوده است. از مجموع مهاجران مرتبط با پناهجویی که دارای مجوز اقامت دائم هستند، 98 درصد معتقد هستند که ممکن است تا آخر عمر خود در آلمان زندگی کنند و در حدود 93 درصد پناهجویان و 96 درصد مهاجران نامتعارف تمایل به زندگی در آلمان تا آخر عمر خود را دارند. مهمترین مکان ترجیح داده شده توسط آنها برای زندگی در آلمان، کایزرسلاترن (30 درصد پاسخگویان)، فرانکفورت (29 درصد) و هامبورگ (23 درصد) بوده است. بطور خاص، افراد بالغ جوان تمایل دارند تا به برلین جابجا شوند. آن دسته از پاسخگویانی که در نظر دارند تا به خارج از آلمان به غیر از کشور مبدأ خود مهاجرت کنند مربوط است به پناهندگان یا افراد دارای مجوز اقامت دائم کشور آلمان؛ و بطور خاص پناهندگان سوریه ای.
سوال چهارم تحقیق این است که “مهاجران مرتبط با پناهجویی در کایزرسلاترن و در منطقه راین لاند- پالاتینات چگونه و به چه منظوری از اینترنت و رسانه های اجتماعی استفاده می کنند ؟” تمام (99 درصد) مهاجران مرتبط با پناهجویی (پاسخگویان تحقیق) در حال استفاده از اینترنت در آلمان هستند و اغلب آنها در کشور مبدأ خود نیز از اینترنت استفاده می کردند. از مجموع مهاجران مرتبط با پناهجویی دو سوم (69 درصد) موافق این موضوع هستند که اینترنت و رسانه های اجتماعی زندگی آنها را در آلمان آسانتر کرده است. از میان کاربران فعال اینترنت، 89 درصد از آنها به منظور یافتن شغل و 77 درصد برای یادگیری در مورد حق و حقوق خود در آلمان استفاده می کنند.
ورود تعداد زیاد پناهجویان به آلمان در سال 2015 و دیگر مهاجران مرتبط با پناهجویی در سال های اخیر، این مسأله را به یک موضوع مهم تبدیل کرده است که نیازمند انجام تحقیقات در کشور آلمان است. نتایج چنین تحقیقات علمی می تواند در طراحی و اتخاذ سیاست های مبتنی بر شواهد در ارتباط با مهاجران مرتبط با پناهجویی مفید باشد که این موضوع تأثیرات موثری را بر روی افراد، اجتماعات و بطور کلی جامعه آلمان خواهد داشت.
برای دانلود گزارش کامل این تحقیق (به انگلیسی) کلیک کنید.
تهیه شده در گروه مهاجرت های اجباری و پناهجویی رصدخانه مهاجرت ایران
[1] subsidiary protection
[2] پناهجویانی که درخواست آنها باید در کشور دیگری در اتحادیه اروپا بجز آلمان مورد بررسی قرار گیرد.