?هر از گاهی خبرهایی از مهاجرت افراد شناخته شده جامعه اعم از فعالین عرصه هنر یا ورزش به گوش می رسد و واکنش های متفاوتی در جامعه ایجاد می کند. اینبار پس از چند روز از انتشار خبر باخت سعید مولایی در مقابل حریف بلژیکی در مرحله نیمه نهایی مسابقات جودو قهرمانی جهان و کسب سهیمه المپیک، اخباری درباره درخواست پناهندگی این ورزشکار خوش نام کشور در رسانه ها مطرح شده است.
?سعید ملایی ورزشکار رشته جودو مدال جهانی طلا و برنز را در کارنامه خود دارد. بر اساس رتبهبندی وبسایت فدراسیون جهانی جودو دارای رنک یکم جهانی در وزن منهای 81 کیلوگرم است[1] . او در مسابقات جهانی 2019 که در توکیو ژاپن برگزار گردید (روز چهارشنبه 6 شهریور) پس از برد چهار حریف مراکشی، پرتغالی، روسی و کانادایی به مرحله نیمه نهایی رسید. خبرها حاکی از آن بود که این ورزشکار به دلیل مصدومیت سر ممکن است قادر به ادامه مسابقات در مقابل حریف بلژیکی نباشد[2] . طبق گزارشهای ورزشی در صورت برد این ورزشکار ایرانی در مرحله نیمه نهایی، حریف او در مرحله نهایی ساگی موکی از سرزمینهای اشغالی (اسرائیل) خواهد بود که به دلیل سیاستهای ورزشی ایران در این مسابقه شرکت نمیکرد و امکان کسب طلا در این دوره را نداشت. در صورت باخت نیز وی باید با حریف مصری برای کسب مدال برنز مبارزه میکرد. نتیجه این مسابقات برای ورزشکار ایرانی با کسب مقام پنجم پایان یافتهاست.
. او در مسابقات جهانی 2019 که در توکیو ژاپن برگزار گردید (روز چهارشنبه 6 شهریور) پس از برد چهار حریف مراکشی، پرتغالی، روسی و کانادایی به مرحله نیمه نهایی رسید. خبرها حاکی از آن بود که این ورزشکار به دلیل مصدومیت سر ممکن است قادر به ادامه مسابقات در مقابل حریف بلژیکی نباشد . طبق گزارشهای ورزشی در صورت برد این ورزشکار ایرانی در مرحله نیمه نهایی، حریف او در مرحله نهایی ساگی موکی از سرزمینهای اشغالی (اسرائیل) خواهد بود که به دلیل سیاستهای ورزشی ایران در این مسابقه شرکت نمیکرد و امکان کسب طلا در این دوره را نداشت. در صورت باخت نیز وی باید با حریف مصری برای کسب مدال برنز مبارزه میکرد. نتیجه این مسابقات برای ورزشکار ایرانی با کسب مقام پنجم پایان یافتهاست.
?تنها دو روز پس از اعلام نتیجه رقابتهای سعید ملایی، خبرهای پراکندهای از باخت مشکوک سعید ملایی در مقابل حریف بلژیکی برای روبرو نشدن با ساگی موکی و تحت فشار بودن این بازیکن از سوی مقامات فدراسیون جودو در ایران و کمیته ملی المپیک ایران منتشر شد. در این گزارشها که بدون مصاحبه با سعید ملایی چنین ادعایی را مطرح کردند، ادعایی مبنی بر درخواست پناهندگی او در آلمان و کمک گرفتن از فدراسیون جهانی جودو برای اعزام او به همراه تیم المپیک پناهندگان در المپیک 2020 ژاپن نیز مطرح شد.
?اغلب این گزارشها به مصاحبه رئیس فدراسیون جودو با خبرگزاری آساهی ژاپن ارجاع داده و اعلام درخواست کمک این ورزشکار از فدراسیون جهانی را منتشر کردهبودند. پس از آن وبسایتهای خبری خارجی از جمله یورونیوز به نقل از «برخی رسانههای فارسی زبان» این خبر را منتشر کردند. از طرفی، در برخی رسانههای شبکههای اجتماعی داخل کشور گمانهزنیهایی از دخالت و تشویق رئیس فدراسیون جهانی جودو، ماریوس ویزر[3] اتریشی که گفته شده به دلیل اسرائیلی بودن همسرش ارتباط نزدیکی با نتانیاهو دارد، مطرح شدهاست.
?پیش از این در اردیبهشت ماه سال جاری (ماه می 2019) بیانیهای در وبسایت فدراسیون جهانی جودو مبنی بر رایزنی و حصول «توافق تاریخی» با فدراسیون جودو و کمیته ملی المپیک ایران برای پیشگیری از انصراف به دلیل صدمه ناگهایی یا مشکلات وزن کشی در مسابقات بینالمللی در مقابل حریفان کشور خاصی منتشر کرد. لازم به ذکر است که در این خبر که تصویر پاسخ نامه مشترک فدراسیون جودو و کمیته ملی المپیک ایران نیز منتشر شده نام اسرائیل توسط هیچ یک از طرفین برده نشده است. از طرفی مسئولان ایران نیز در نامه ابراز کرده اند که به «چارچوب المپیک و اصل عدم تبعیض» احترام کامل خواهند گذاشت[4] . در همین تاریخ در وبسایت فدراسیون جهانی تحلیلی بر این بیانیه با عنوان «جودو ایران به بایکوت اسرائیل پایان میدهد» منتشر شدهاست[5] .
?بررسیها و جستجوها نشان میدهد که قبل از برگزاری و مشخص شدن نتایج رقابتهای روز چهارشنبه، خبرگزاری هایی از جمله رادیو فردا [6] تلاش کردند تا با تحلیلی پیرامون انصراف بازیکنان جودود کشور در مقابل حریفان اسرائیلی، علت حذف محمد محمدی بریمانلو از تیم اعزامی به بازیهای جهانی 2019 ژاپن را نیز به قرار گرفتن حریف اسرائیلی در مقابل او برای بار دوم ارتباط دهند. همچنین، جستجوهای بسیاری در وبسایت آساهی ژاپن به زبان انگلیسی برای یافتن خبری مرتبط با درخواست پناهندگی سعید ملایی در آلمان بی نتیجه ماند. از طرفی، در هیچ یک از منابع خبری که از عصر روز جمعه این خبر را منتشر کردند، مصاحبهای با رئیس فدراسیون جهانی جودو یا سعید ملایی صورت نگرفته است.
?به نظر میرسد در چنین شرایطی تا اعلام نظر روشن ورزشکار کشورمان یا مسئولان فدراسیون جهانی جودو باید از هرگونه گمانهزنی در این باره خودداری کرد و یا حداقل با احتیاط بیشتری در مورد پناهندگی قطعی سعید مولایی اظهار نظر کرد!
[1] فدراسیون جهانی جودو، قابل بازیابی در: https://www.ijf.org/
[2] وبسایت ورزش سه، «ملایی پای فینال باخت، تلاش برای برنز جهانی»، 6 شهریور 98. قابل بازیابی در : https://www.varzesh3.com/news/1633121/ملایی-پای-فینال-باخت-تلاش-برای-برنز-جهانی
[3] Marius Vizer
[4]International Judo Federation, Historic agreement reached by IJF and Iran, 12 May 2019, Available at: https://www.ijf.org/news/show/historic-agreement-reached-by-ijf-and-iran
[5] Internation Judo Federation, Analysis of a breakthrough: Iran judo to end boycott against Israel, 12 May 2019, Available at: https://www.ijf.org/news/show/historic-breakthrough-iran-judo-to-end-boycott-against-israel