رده بندی:
مهاجرت های اجباری و پناهجویی
موضوع مهاجران افغانستانی در ایران در سالهای اخیر و بخصوص پس از کاهش ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی به یکی از موضوعات داغ در رسانه ها تبدیل شده است. علاوه بر پژوهشگران و متخصصان حوزه مهاجرتهای اجباری شاهد ابراز نظراتی از سوی طیف گستردهای از مردم و مسئولان هستیم. مرور اخبار و گزارشهای منتشر شده در برخی از رسانهها حاکی از این است که در خلاء تحلیلهای کارشناسی و تخصصی و آمارهای به روز، بعضاً شاهد نظرات غیرکارشناسی و غیرواقعی در این حوزه هستیم.
اخیراً در خبرها خواندیم رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران، ضمن مصاحبهای با خبرگزاری آناتولی (منتشر شده در 4 جولای 2019) نظراتی را در خصوص وضعیت “پناهجویان” افغانستانی مطرح نمودهاند که بر پایه اطلاعات نادرست و قدیمی درباره وضعیت پناهندگان و مهاجران در ایران است. اگرچه چالشها و مشکلات پیش روی مهاجران افغانستانی در ایران بر مسئولان و جامعه مهاجران پوشیده نیست؛ اما نظرات غیرواقعی برخی افراد به دلیل جایگاهی که دارند میتواند اثرات نامناسبی داشته باشد. به همین دلیل در نوشتار زیر به چند نکته در خصوصات مطالب ذکر شده در خبر فوقالذکر پرداخته میشود.
در آخر لازم به ذکر است، در شرایطی که به دلیل عدم اهتمام کافی به اطلاع رسانی نسبت به خدمات ارائه شده توسط دولت و بخش غیردولتی به پناهندگان و عدم آگاهی بخشی نسبت به وضعیت پناهندگان و مهاجران در ایران، اخبار منفی در حوزه مهاجران به سرعت و به شدت انعکاس رسانهای مییابد و تصویر واقعی از وضعیت این افراد را در نگاه عمومی و بینالمللی مخدوش میسازد؛ از اهالی علم و فن انتظار میرود با کسب اطلاع دقیق از وضعیت موجود اظهار نظر کرده و در راستای «واقع نمایی» و شناسایی نقاط قوت و تذکر منصفانه نسبت به نقاط ضعف اقدام نمایند. بدیهی است که با نقد منصفانه و واقعبینانه از وضعیت مهاجران و پناهندگان افغانستانی در ایران میتوان در راستای اصلاح کاستیها و مشکلات متعدد پیش روی این مهاجران قدم برداشت.